Frana Marija Vranković, mag.art. (Zagreb)

Frana Marija Vranković magistrirala je  Kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.  Kao završnu kazališnu produkciju pod mentorstvom prof. Branka Brezovca 2011. postavila je The Two-Character Play Tennesseeja Williamsa na Sceni "Lea Deutsch" Židovske općine u Zagrebu, a kao završnu radiodramu, napravila je radioadaptaciju i radiorežiju Dva bijela hljeba Milana Begovića pod mentorstvom prof. Vedrane Vrhovnik.  Dobitnica je Rektorove nagrade za ak. god. 2011./12. za DeSADU,. vol. 3 te Rektorove nagrade za ak. god. 2010./11. za predstavu DuLuM, Stipendije "Tomislav Durbešić" 2008. te Stipendije Sveučilišta u Zagrebu. 

U sklopu ispitnih produkcija na studiju postavila je Pierotovo Ranjeno Srce ili Gospođu Sreću Milana Begovića, Maskeratu Miroslava Krleže, Jelin izbor prema Kuginoj kući Augusta Šenoe, Gdje se Držić skrio? i dr. Za studija asistirala je u kazalištu na dvadesetak dramskih i opernih produkcija, najčešće redateljima Georgiju Paru,  Krešimiru Dolenčiću, Ivici Kunčeviću te Janušu Kici. Kao asistent redatelja sudjelovala je u međuakademijskim projektima Čarobna frula  i Ivan Grozni, koji su nagrađeni Posebnom Rektorovom nagradom.

Režirala je desetak koncerata, evenata te predstava. Režirala je predstavu Vesele žene Hrvatske u produkciji Kazališta "Smjehotići", koja je nagrađena "Srebrnim zubom" na Festivalu zlatnoga zuba 2009. u Pazinu, koncert Réc-its de l'autre monde Dalibora Bukvića u KDVL, Albatros Ranka Marinkovića  i Priču o Estheri na Sceni "Lea Deutsch", koncert DuLuM! Kulturni tulum u dvorani F5 Muzičke akademije, MaratonAkademija u Maloj dvorani KDVL,  Pierotovo Ranjeno Srce ili Gospođu Sreću M. Begovića na TTF-u, dječji igrokaz Kokoš kod frizera Nade Zidar-Bogadi u Panonskom Institutu u Güttenbachu u Austriji. Usto je jedan od redatelja PlayListe u &TD-u/Nu:Write Theatre Festival. Režirala je humanitarnu božićnu predstavu Božićna bajka o drvetu Mirte Zečević te I živjeli su sretno…? Nine Horvat. U Gradskom kazalištu Jastrebarsko u režirala je predstave Fora ili Mora? te Dok nas smrt ne rastavi Nine Horvat. Na Sveučilištu u Heidelbergu u Njemačkoj režirala je jednočinku Što žena umije Marije Jurić Zagorke.

S Bornom Baletićem koautor je scenarija za koncert Najveći hitovi klasične glazbe, održanoga u KDVL.  S pijanisticom Ivanom Jelačom napisala je scenarij za scenski kolaž Sve ostalo je glazba u kojem glumi i kojeg režira. Na Histrionskom ljetu glumila je Viktoriju u predstavi Idu svati, mlade ni Nina Škrabe, u režiji Georgija Para.

Dvije je godine, kao studentski predstavnik, bila članica Umjetničkoga vijeća Sveučilišta u Zagrebu. Sa skupinom studenata ADU 2009. osnovala je DeSADu, u sklopu kojega režira koncertna čitanja dramskih tekstova studenata dramaturgije. Do sada je režirala javna čitanja  Cicade Marte Mehovec de Carvalho, Slijepoga putnika Monike Cegnar te I živjeli su sretno…? Nine Horvat.

Na francuskom jeziku vodila je dramsku skupinu L'Athéliance Alliance-Française de Zagreb, na engleskom Theatre Group u sklopu IB programa u XV. gimnaziji u Zagrebu. Još je u Zagrebu vodila grupu u dramskom studiju DeeNDi, te dramsku grupu Hrvatske mladeži bačke i srijema. God. 2007. bila je jedan od producenata kazališnoga festivala Ffrik!, a bila je suradnik Festivala židovskoga filma u Zagrebu.

Aktivno govori francuski, engleski, njemački i španjolski jezik.Kontakt

Fotografije iz predstava

Video inserti iz predstava

Web Page Maker, create your own web pages.